Gümüşhane Üniversitesi’nde Belgesel Sinema Atölyesi Gerçekleştirildi

Gümüşhane Üniversitesi’nde Belgesel Sinema Atölyesi Gerçekleştirildi

Üniversitemiz, kültürel üretimi desteklemeye yönelik önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından düzenlenen “Belgesel Sinema Atölyesi”, Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi Karaca Salonu’nda gerçekleştirildi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen etkinlikte belgesel sinemanın yaratıcı süreçlerine dair kapsamlı bilgiler paylaşıldı.
Atölyede BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı yapımcı-yönetmen Bahriye Kabadayı Dal, BSB Yönetim Kurulu Üyesi ve TRT eski çalışanı Sevinç Yeşiltaş ile görüntü yönetmeni ve belgesel yönetmeni Ozan Turgut eğitmen olarak yer aldı.

Program akışında, Belgesel Sinemacılar Birliği’nin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgilendirme sunumlarının yanı sıra, belgesel sinemaya dair temel kavramlar, yaratıcı fikirlerin belgesele dönüştürülme süreçleri, proje dosyası hazırlama teknikleri ve kamu - özel destekleri ile fon bulma süreçleri ayrıntılı biçimde ele alındı. Katılımcılar, destek almış projelere ait fragmanları ve seçilmiş sahneler üzerinden sinematografik anlatım tekniklerini analiz etme imkânı da buldu.
Belgesel sinemanın toplumsal anlatı aracı olarak taşıdığı misyonun vurgulandığı etkinlikte, hikâye bulma, yapılandırma ve görsel dile dönüştürme süreçlerine dair bilgiler paylaşıldı. Gümüşhane şehir görüntüleri çekimi ile son bulan atölye, sinemaya ilgi duyan katılımcılara ve alanda çalışmalarını yürüten üniversitemiz akademisyenlerine de katkı sundu.
Etkinlik hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Oktay Yıldız; “Gümüşhane Üniversitesi olarak öğrencilerimizi ve akademisyenlerimizi yalnızca mesleki değil, aynı zamanda kültürel ve sanatsal anlamda da donanım kazanmalarını önemsiyoruz. Belgesel sinema gibi toplumsal gerçekliği yansıtan güçlü bir anlatı türüyle öğrencilerimizin ve personelimizin yaratıcı ve eleştirel düşünme yetkinliklerini geliştirmek, üniversitemizin kültürel vizyonunun bir parçasıdır. Bu anlamlı katkılarından dolayı Belgesel Sinemacılar Birliği’ne ve kıymetli eğitmenlerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.